Oreo torta

Személy szerint én nem vagyok rajongója az Oreo keksznek, de beadtam a derekam. Nos, felhasználva a tortában összességében nem csalódtam, sőt. Jól bevált csokitorta receptemet (kicsit átgondolva) használtam fel az alap elkészítéséhez, majd jött a könnyű kekszes krém. Ami még jó hír, hogy roppant egyszerű és mindemellett rendkívül gyorsan elkészíthető. 

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 9 dkg liszt
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 35 dkg görög joghurt
  • 20 dkg Oreo keksz
  • 3 dl habtejszín
  • 10 g étkezési zselatin
  • fél dl víz
  • 1dl habtejszín
  • 8 db egész Oreo keksz
  • 4 db Oreo keksz összedarálva

Elkészítés

A csokis alaphoz az egész tojásokat a porcukorral keverjük habosra kézi mixer segítségével. Az étcsokit és a vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Öntsük hozzá a tojásos keverékhez, majd adjuk hozzá a lisztet is. Jól dolgozzuk el. Tortaformánkat szilikonos sütőpapírral béleljük ki. Sütőnket 180 fokra melegítsük elő légkeveréssel. 180 fokon körülbelül 10 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 150 fokra, és további 10-15 percig süssük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszárad. Akkor lesz jó az alap, ha picit folyósabb a közepe, ami a hűlés után isteni krémes állagú lesz. (Gázsütő esetén ugyanígy járjunk el. Félidőnél a hőmérsékletet vegyük vissza.) Ne ijedjünk meg, ha az alap teteje picit kirepedezik, úgyis ez lesz a tortánk alja. Még melegen vegyük le a tortaformánk csatos részét, és óvatosan borítsuk át a csokis alapot egy tányérra, hogy gyorsabban hűljön. Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni. A torta alapjával meg is lennénk. Míg hűl a torta elkészíthetjük a krémet. 
Az Oreo kekszet darabosra törjük össze. A mascarponét, a görög joghurtot és a porcukrot keverjük össze. Kézi mixer segítségével verjük fel a már előre jól behűtött habtejszínt, amihez ha szükséges tehetünk egy pici habfixálót. Vigyázat! Ne verjük túl keményre a habot! A habtejszínt forgassuk a mascarponés krémhez. A fél dl vizet tegyük fel forrni, majd adjuk hozzá az étkezési zselatint. Jó alaposan oldjuk fel a vízben, ne legyen csomós. Az így elkészült zselatinhoz 1-2 kanál krémet tegyünk, és keverjük el, majd csak ezt követően öntsük a krémhez, ugyanis így nem lesz csomós a krémünk. Végül adjuk hozzá az összetört kekszet, jól forgassuk össze. 
Ha mindezzel készen vagyunk, akkor állítsuk össze a tortát. Én a tortaformába teszek sütőpapírt, de úgy hogy nem kibélelem, hanem lefogatom a kapcsos formával, így a tortaforma pereme szabadon marad, ettől lesz szép sima a torta oldala. Nem utolsó sorban sokkal könnyebb lesz áttenni tortatálcára, tortacsipkére, ha alatta van a sütőpapír. Tegyük bele a kihűlt csokis alapot, az előbbiekben leírtak alapján, és oszlassuk el az összes krémet a formánkban. Ha jól dolgoztunk, akkor tele lesz a tortaformánk. Tortánknak és nekünk is, egy éjszakás pihenő következik. Hűtőszekrényben pihentessük 1 éjszakát, hogy a zselatin segítségével kicsit megszilárduljon a krémünk. 
Másnap levesszük a formát. A díszítéshez szükséges habtejszínt felverjük. Itt különösen fontos, hogy ne legyen túl kemény a hab. A 4 db oreo kekszet morzsa állagúra daráljuk. majd megszórjuk vele a torta tetejét. A felvert habtejszínt nyomózsákba tesszük és nagyobb csillagcső segítségével ízlés szerint díszítjük. A kb. 8 db Oreo kekszünket óvatosan félbevágjuk és a habokra tesszük. Készen is vagyunk a tortánkkal.