Palócleves

Ha egy igazán tartalmas levest szeretnénk készíteni, akkor mindenképp ajánlom a palóclevest. Aki esetleg nem kedveli a kaprot, nyugodtan készítheti anélkül is, úgy is isteni finom lesz. A leves mellé készíthető egy könnyedebb desszertet főételnek, pl. túrógombócot, vagy egy istenien finom máglyarakást.

Hozzávalók

  • 40 dkg sertés hús
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg bacon
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 3 db babérlevél
  • kis csokor kapor
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 40 dkg vágott zöldbab
  • 3 kanál tejföl
  • 2 kanál liszt
  • só, bors

Elkészítés

A bacont felcsíkozzuk, majd az olajon lepirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a szalonnához. Ha lepirult a hagyma is, adjuk hozzá a húst, majd a pirospaprikát, babérlevelet. Öntsük fel pici vízzel, sózzuk borsozzuk. Főzzük körülbelül 20 percig, majd kockázzuk fel a zöldségeket, és adjuk a pörköltalaphoz a kaporral együtt. Húzzuk fel vízzel, majd főzzük további 20 percig. Ha a zöldségek kezdenek megpuhulni, akkor adjuk hozzá a zöldbabot és főzzük puhára. Végezetül a tejfölhöz adjunk 2 kanál lisztet, majd habarjuk be hőkiegyenlítéssel a levesünket. Körülbelül 3 liter finom levest kell kapjunk.