Paradicsomos, bacon-ös tepsis sertés karaj tzatzikivel, sült zöldségekkel

Görögországi nyaralásom óta hatalmas rajongója vagyok a tzatzikinek. Szerencsére sok étel mellé passzol, főleg a tepsiben készült sült húsok mellé. Így gondoltam, készítek valami olaszosabb, picit magyaros rakott húst, mellé tzatzikit, és egy könnyed sült zöldségeket. Közelednek a melegebb napok, így ezt bátran ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók

  • 2 db kígyóuborka
  • 40 dkg görög natúr joghurt
  • Fél citrom leve
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 1 db cukkini
  • fél padlizsán
  • 1 db gomba
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 db sárgarépa
  • negyed db zellergumó
  • só, bors
  • 5 szelet sertés karaj
  • oregano
  • bazsalikom
  • 20 dkg bacon
  • 3 db paradicsom
  • 15 dkg trappista sajt
  • só, bors

Elkészítés

Kezdjük a tzatziki elkészítésével. Az uborkát almareszelőn reszeljük le, majd sózzuk be. Hagyjuk állni 10 percet, míg az uborka levet nem enged. Nyomkodjuk ki belőle a vizet, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Rakjuk hűtőszekrénybe, míg az ízek összeérnek. A húst klopfoljuk vékonyra, majd sóval, borssal, oregánóval ízesítsük. Pici olajon süssük elő mindkét oldalát, majd tegyük félre. A bacont pirítsuk meg, majd halmozzuk a húsokra. A paradicsomot karikázzuk fel, tegyük a baconre, és szórjuk meg őrölt bazsalikommal, de ha friss bazsalikomunk van, az még jobb. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük készre az előmelegített sütőben. Amíg sül a hús, süssük meg a zöldségeket is, amihez a zöldségeket vágjuk vékony csíkokra, daraboljuk a gombát, a hagymát fel. A vajat olvasszuk fel, majd tegyük rá a zöldségeket, és hagyjuk lepirulni, sóval, borssal ízesítsük. Gyakorlatilag el is készült ez a könnyed étel.