Piskóta

Sok helyen ettem már piskótát, hol jót, hol rosszabbat. Én a sajátomra esküszöm, amely a következőképp készül.

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 5 kanál kristálycukor
  • 5 kanál liszt

Elkészítés

Fontos, hogy jó minőségű tojást használjunk, amennyire lehet legyen ez házi tojás. Ha csak boltban tudjuk beszerezni, az sem probléma, szép piskótát tudunk abból is sütni, csak a színe lesz kicsit halványabb. 
Nekem jól bevált, hogy a tojásokat szétválasztjuk, és először a fehérjét verjük félkeményre. Amikor elérjük a félkemény állapotot, akkor tesszük hozzá apránként a cukrot, majd teljesen kemény habbá verjük. Következnek a tojások sárgái. Vegyünk vissza a kézi mixerünk erősségéből, lehetőleg a legalacsonyabb fokozatig, és adjuk hozzá a tojások sárgáját. Miután ez megvan, vegyünk elő egy kis szitát, és szitáljuk bele a lisztet a tojásos keverékbe. Óvatosan körkörös mozdulatokkal, óra járásával megegyező irányban keverjük csomómentesre, vigyázzunk rá, hogy ne törjük össze a habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük az elkészült keveréket. Oszlassuk el egyenletesen. A sütőnket 180 fokra előmelegítve tűpróbáig sütjük. Ami nagyon fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszárad. Ha kész, fordítsuk ki a tepsiből és a sütőpapírt óvatosan húzzuk le róla. Ha tekercset készítünk belőle, akkor még melegen egy tiszta konyharuhába tekerjük fel.