Pulykacomb filé füstölt sajtos brokkolipürével

Gyakran úgy jön az ebéd ötlet, hogy a boltban meglátok egy húst, egy zöldséget, gyümölcsöt, vagy megpillantok egy-egy hozzávalót, és máris megjön az ihlet. Így volt ez most is. Megpillantottam egy pulykacombot, természetesen csontosat, és eszembe jutott, hogy milyen régen ettem már pulykát, így nem is haboztam, megvettem, megsütöttem. Megharcoltam ugyan a filézéssel, de megérte, mert puha, omlós sült húst falatozhattunk. A köret az egészség jegyében született. Imádoma brokkolit és a füstölt sajtot, így együtt meg aztán végképp az egyik favoritom.

Hozzávalók

  • kb. 80 dkg pulykacomb csonttal együtt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 dl olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 1 dl víz
  • fél kg brokkoli
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só, bors

Elkészítés

A húst a csont mentén filézzük ki. Vigyázat! A pulykacombban rengeteg kisebb csont van, így óvatosan filézzük. Aki nem szeretne bajlódni ezekkel a csontokkal, nyugodtan hagyja benne, majd a sütés során leválik a húsról. Fűszerezzük be a húst. A fokhagymát zúzzuk össze, majd egyenletesen oszlassuk el a húson. Sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát is daraboljuk a húsra, hogy jól átjárva a hagyma íze is. Kb 1 dl olajjal locsoljuk meg, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe alufóliával lefedve. Másnap tegyük tepsibe, majd vágjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, illetve a lilahagymát is. Öntsünk rá pici vizet, majd alufóliával fedjük le. Előmelegített sütőben süssük készre. Kb. 20 percenként forgassuk meg a húsokat, hogy egyenletesen süljenek. Míg sül a hús, készítsük el a pürét. A brokkolit sós vízben főzzük teljesen puhára. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot, illetve ízlés szerint a sót, borsot. Pürésítsük le mixer segítségével.