Rakott brokkoli

Köztudott, hogy nagyon szeretem a rakott ételeket. Sokáig nem rajongtam a brokkoliért, de mostanában már egyre többet főzök belőle. Így készült el ez az étel is. Én nem friss brokkolit használtam, hanem fagyasztottat, így megspóroltam magamnak a brokkoli előkészítését, és jóval gazdaságosabb is.

Hozzávalók

  • 1,35 kg brokkoli (3*450g-os)
  • 1 fej vöröshagyma
  • pici olaj
  • 70 dkg sertés darált hús
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre forrásban lévő víz
  • 850 g tejföl
  • 15 dkg trappista sajt

Elkészítés

A rizst pirítsuk le az olajon, majd adjuk hozzá a forrásban lévő vizet. Sóval ízesítsük. Főzzük teljesen puhára. Én, amikor látom, hogy körülbelül elfőtt róla a víz, akkor elzárom a gázt, és hagyom kb. 15 percre puhulni. Ez idő alatt elkészítem a húst, illetve megfőzöm a brokkolit. A brokkolit sós vízben félkészre főzöm. A hagymát apró kockára vágom, és pici olajon lepirítom, majd hozzáadom a darált húst, a piros paprikát és sóval, borssal ízesítem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. A brokkolit leszűröm. Nekem a rózsák elég nagyok voltak, így kettévágtam, hogy több legyen belőle. A rizst összekeverem a hússal. Egy téglalap alakú jénai tálba készítem a rakott brokkolit. A jénai alját kibélelem brokkolival. Sózom, borsozom. Mehet rá a rizses hús fele. Rakjunk rá foltokban tejfölt, majd újra pici brokkoli, a maradék hús, megint tejföl. Végül fedjük be a maradék brokkolival, és a tejföllel. Aki szaftosabban szereti, dolgozhat 1 kg tejföllel is, nekem ez a mennyiség bőven elég volt. A rakottas közepébe nem tettem sok tejfölt. Berakjuk a sütőbe körülbelül 40-45 percre, majd megszórjuk a reszelt trappista sajttal, ami természetesen elhagyható.