Rakott zöldbab

A rakott ételek a kedvenceim közé tartoznak, hiszen nagyon hamar isteni finom egytálételt lehet varázsolni a családnak. Szinte mindegyik ugyanazon a metóduson alapszik, így aki készített már valamilyen rakott zöldséget, annak ez az étel sem fog problémát okozni.

Hozzávalók

  • 1,5 kg zöldbab
  • fél dl olaj
  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre forrásban lévő víz
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 70 dkg sertés darált hús
  • 3 kiskanál fűszerpaprika
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 850 g tejföl
  • só, bors

Elkészítés

A rizst pirítsuk le az olajon, majd adjuk hozzá a forrásban lévő vizet. Sóval ízesítsük. Főzzük teljesen puhára. Én, amikor látom, hogy körülbelül elfőtt róla a víz, akkor elzárom a gázt, és hagyom kb. 15 percre puhulni. Ez idő alatt elkészítem a húst, illetve megfőzöm a zöldbabot. A hagymát apró kockára vágom, és pici olajon lepirítom, majd hozzáadom a darált húst, a piros paprikát, a zúzott fokhagymát és sóval, borssal ízesítem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. A rizst összekeverem a hússal. Egy téglalap alakú jénai tálba összerakom a babot. A jénai alját kibélelem zöldbabbal. Sózom, borsozom. Mehet rá a rizses hús fele. Rakjunk rá foltokban tejfölt, majd újra pici zöldbab, a maradék hús, megint tejföl. Végül fedjük be a maradék zöldbabbal, és a tejföllel. Aki szaftosabban szereti, dolgozhat 1 kg tejföllel is, nekem ez a mennyiség bőven elég volt. A tetejét megszórtam pici pirospaprikával. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütöttem.