Rosé kacsamell póréhagymamártással, pirított zöldségekkel

A kacsamell köztudottan az egyik kedvenc húsom, főleg ha bőrrel együtt van. Nagyon jól passzolnak hozzá a különböző mártások, legyen az zöldségmártás vagy akár gyümölcsös mártás.

Hozzávalók

  • 3 dkg vaj
  • 1 szál kisebb póréhagyma
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • kacsamell
  • 5 dkg vaj
  • rozmaring
  • só, bors
  • olaj
  • 5 dkg vaj
  • sárgarépa
  • zeller
  • cukkini
  • padlizsán
  • lilahagyma
  • só, bors

Elkészítés

A kacsamellet rozmaringgal fűszerezzük, sózzunk, borsozzuk, majd annyi olyat öntsük rá, hogy ellepje. Ezt érdemes előző nap megcsinálni. A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, vágjuk karikára a póréhagymát, és adjuk hozzá a vajhoz. Pároljuk picit, majd adjuk hozzá a fehérbort, a kanál lisztet, a tejszínt és a fűszereket. Főzzünk belőle pár perc alatt sűrű mártást. A körethez a zöldségeket vágjuk csíkokra, majd a vajon kezdjük el párolni. Egy idő után elkezd sülni. Sózzuk, borsozzuk. A kacsamellet irdaljuk be, de ne vágjunk bele a húsába. Bőrén kezdjük el sütni egy pici pácolajon. Pirítsuk meg a bőrét, és süssük elő a húsos oldalát is. Vágjunk a vajból szeleteket. A mellet tegyük egy tepsibe, és rakjuk a tetejére a felvágott vajat. 200 fokos sütőben süssük körülbelül 10 percig. Én rosé-n szeretem a kacsamellet, de aki teljesen átsütve szereti, nyugodtan sütheti tovább. Felvágjuk, majd a zöldségekkel, és a mártással tálaljuk.