Rozmaringos csirkemell fehérboros párolt almával, burgonyapürével

Nem mindig kell nagyon bonyolult ételt az asztalra varázsolni. A kevesebb néha több. Így voltam ezzel én is ebben az esetben. Gyorsan szerettem volna nagyon finomat. A csirkemell alapvetően nem túl ízes hús, így gyakran dobom fel valamilyen fűszerrel, ez esetben rozmaringgal, illetve pici oregánóval. Ehhez az alma nagyon jól megy, amihez pedig a krémes püré.

Hozzávalók

  • 1,5 kg burgonya
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 6 db alma
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl fehérbor
  • 6 kanál méz
  • kb. 60 dkg csirkemell
  • só, bors
  • rozmaring
  • oregánó

Elkészítés

A burgonyát kockázzuk fel, majd sós vízben főzzük puhára. Míg fő a krumpli, pácoljuk be a húst. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és rozmaringgal, oregánóval ízesítjük. Ha ezzel elkészültünk, a vajat olvasszuk meg, majd adjunk hozzá kb. 2 dl fehérbort, illetve a 6 evőkanál mézet. A maradék 1 dl fehérbor is fog kelleni, mivel a párolás során elfő a bor, ezzel kell majd pótolni. Az almát mossuk meg, majd vágjuk kb. 1 cm vastag karikára. A közepét szedjük ki. Én a legkisebb pogácsaszaggatómmal szúrtam ki a közepét. Rakjuk az almákat a fehérboros mézbe, majd 2-3 percig pároljuk mindkét oldalát. Akkor lesz istenien finom, ha még picit roppan az alma. Ha már látjuk, hogy elfőtt a fehérbor, öntsük hozzá a maradék 1 dl bort, és várjunk picit, hadd forrjon fel újra. Pároljuk meg a maradék almákat is. Ha megfőtt a krumpli, melegítsük össze a tejet a vajjal, ettől lesz igazán krémes és homogén a pürénk. Törjük össze a krumplit, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és keverjük krémes állagúra. Végül sózzuk ízlés szerint. A legvégén süssük ki pici olajon a húsokat. Rendkívül egyszerű étel, és isteni finom.