Sacher torta

Az osztrákok klasszikusát sütöttem a minap. Mivel szeretjük a csokoládét, és a baracklekvárt is, így gondoltam teszek egy próbát, és elkészítem házilag. Cukrászdában is sokszor próbálkoztam már, de az az igazság, hogy a legtöbbet száraznak ítéltem meg, így picit én is tartottam attól, hogy az enyém nehogy az legyen. Igazán jól eltaláltam a sütési időt, így már lekvár nélkül is nagyon omlós volt, hát még miután megtöltöttem lekvárral. A legnagyobb öröm számomra, hogy 10 perc alatt össze lehet állítani, és a végeredmény pazar.

Hozzávalók

  • 9 dkg porcukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 5 db tojás fehérje
  • 9 dkg kristálycukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl habtejszín
  • 3 dkg méz
  • 12 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. A vajat a csokoládéval felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgájás krémhez. Hozzáadjuk a lisztet. A fehérjét a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan elkeverjük a tésztában. Vigyázzunk, hogy ne törjük nagyon össze a fehérjét. Lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, majd lassú tűzön addig sütjük, amíg a közepe is jól átsült. Ne ijedjünk meg, ha a torta közepe kicsit kireped, úgyis a torta teteje kerül majd alulra. Ha megsült, legyük le a tortakarikát, majd fordítsuk egy deszkára, óvatosan vegyük le a tortaforma alját. Hűtsük ki teljesen. Ha kihűlt vágjuk óvatosan ketté, majd kenjük meg jó gazdagon lekvárral. Tegyük rá a torta másik felét, majd kenjük meg lekvárral a tetejét. Pihentessük egy picit, amíg a lekvár a torta tetején beissza magát. Simítsuk a lekvárt minél vékonyabbra. Míg pihen a torta, addig gőz fölött olvasszuk meg a csokit a tejszínnel, és a mézzel. Ha elolvadt, kavargassuk 2-3 percig, míg kicsit visszahűl a csoki. Öntsük a torta tetejére. Ha jól dolgoztunk, akkor a tetejét nem is kell egyengetni, csak az oldalát. Tegyük be hűtőbe, amíg a csoki megköt.