Sajtos pogácsa

A család imádja a sajtos pogácsát. Meg is értem, mert tényleg nagyon finom, és akár még 3. nap is bátran ehető. Bár ez a kijelentésem nem állja meg a helyét, mert már a másnapot sem nagyon szokta megélni. Hasonlóképp fagyasztható, mint az összes kelt tésztám az oldalon. Frissen szaggatás után sajttal együtt mehet egy sütőpapíros tálcán be a fagyasztóba, majd ha megszilárdult egyből zacskóba, és bármikor elővehető, kisüthető.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 36 dkg ráma
  • 4 kanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál só
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • trappista sajt

Elkészítés

A lisztet a vajjal elmorzsolom. A tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt kidolgozom a tésztát. Nagyon fontos a kóstolás, ugyanis a só nem mindig elég! Nekem ez a 2 kanál só bevált, de mindig megkóstolom nyújtás előtt, hogy elég sós -e. A kelt tészták kelesztésével ellentétben, ennél a pogácsának az összeállítás után egyből kinyújtom a tésztát, majd a két széles behajtom középre, most alulról felhajtom középig a tésztát, és végezetül ráhajtom a tészta tetejét. Hajtogatott tésztát kapunk, amit 15 percig pihentetek egy nagy tál alatt. Újra kinyújtom, majd ismét összehajtom, és pihentetem újabb 15 percig. Jön a 3. nyújtás, hajtogatás. Végül fél órát hagyjuk kelni. Körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges méretre szaggatjuk. Semmiképp sem ajánlom a pogácsa szaggatók legkisebb átmérőjét, mert felfelé fog nőni a pogi, és el fognak dőlni. Érdemes fél dl-es pohár szájával szaggatni, vagy pedig közepes méretű pogácsa szaggatóval. Hagyjuk pihenni kb. 10 percet, míg a sütő előmelegszik. Kenjük meg vékonyan tojássárgájával, illetve szórjuk meg reszelt sajttal. Mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.