Sajtos rúd (élesztős)

Imádjuk a sós süteményeket. Talán jobban is, mint az édeseket. A sajtos rúd különös kedvencünk. Ugyan van már az oldalon ilyen recept, de szeretek kipróbálni új recepteket. Ez most egy élesztős, hajtogatós változat. Előnye, hogy nem kell egy éjszakát pihentetni. Nehéz eldöntenem, hogy melyik a legfinomabb, mert igazából ez is isteni finom. A megadott hozzávalókból egy kisebb mennyiség lett. Aki nagyobb családnak készíti, nyugodtan duplázhatja a mennyiséget.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 db tojás

Elkészítés

A hozzávalókból dagasszunk könnyű tésztát. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, valamint a vajat sem kell megolvasztani.) Lehetséges, hogy a tészta fog még lisztet felvenni, nyugodtan tegyünk még hozzá. Pihentessük fél órát, majd nyújtsuk minél vékonyabbra. Kenjük le a tészta tetejét 2 dkg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével. Hajtsuk be a tészta oldalát középre, majd erre a másik oldalt, végül hajtsuk félbe. Nyújtsuk ki újra kb. 1 cm-es vastagságra, majd kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg a maradék sajttal. Tetszőleges méretre vágjuk, és közepes hőfokon készre sütjük.