Sakk szelet

A sakk szelet igazi kihívás volt. Főleg, hogy van egy verhetetlen ellenfelem, név szerint a párom nagymamája. Ő a sakk királynője. A végeredményt tekintve, -lévén, hogy az összes elfogyott-, azt hiszem megugrottam a szintet. Amit tudni kell róla, hogy zabálja a baracklekvárt, fogyókúrázók rémálma ez a süti, és sajnos ha elkezded enni, nem lehet abbahagyni. Nagyihoz visszatérve, szégyen nem szégyen, elkértem a receptet, mert, hát ugye "Nagyi a legjobb!" címszóval fel volt adva a lecke. Íme nagyi díjnyertes sakk receptje, és mostmár az enyém is. 

 

Hozzávalók

  • 16 dkg vaj
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • pici sütőpor
  • 16 dkg vaj
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • Baracklekvár
  • 20 dkg étcsoki
  • étolaj

Elkészítés

A sárga tésztához a vajat, a porcukrot, a tojások sárgáját egyesével, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, és a pici sütőport, majd simára keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan belekeverem a masszába, hogy minél kevésbbé törjön a fehérje. Sütőpapírral bélelt nagyobb gáztepsibe simítom. Előmelegített sütőben óvatosan megsütöm, ügyelve arra, hogy ne süljön túl, mert kiszárad. Közben a barna tésztát elkészítem úgy, mint a sárgát.Ha kihűltek a lapok, akkor az egyik lapot megkenem házi baracklekvárral, ráteszem a másik lapot. Az így kapott összeragasztott lapokat vízszintesen a felénél kettévágjuk. Az egyik felezett lapot megkenjük baracklekvárral, majd ráhelyezzük a másik félbevágott lapot. Így kapunk egy 4 rétegű lapot, ami körülbelül téglalap alakú. Súlyozzunk le körülbelül fél órára, hogy jól összeragadjon a lekvár és a lap. Az így kapott 4 rétegű lapot felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre. Leborítjuk az oldalára az első szeletet, és megkenjük lekvárral. (Balról jobban ezt látjuk: sárga, barna, sárga, barna, VAGY barna, sárga, barna, sárga.) 
3-3 szeletet egymásra ragasztok lekvárral, de úgy forgatom, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön, a barna fölé pedig mindig sárga. 

A sakk szelet precíz formázásáról Andi konyhájában (http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=26668317) találtam egy nagyszerű fotósorozatot. Ennek köszönhetően tuti szép sakktáblánk lesz. 


Végül csokimázzal bevonjuk, amit gőz fölött pici olajjal megolvasztunk.