Sárgabarackos túrótorta

Nagy ritkán nálam is előfordul, hogy betévedek egy cukrászdába. Ez az egy cukrászda minden esetben a Daubner cukrászda a Szépvölgyi úton. Az ottani kínálat közül nálam toronymagasan ez a torta vezet. Nagyon izgatta a fantáziámat, hogy vajon képes vagyok -e reprodukálni. Hosszas agyalás, kóstolgatás után úgy döntöttem, hogy miért is ne próbálhatnám meg. Így a keresztfiam születésnapjára ezt a tortát készítettem el a hétvégére. Mindig kritikus vagyok saját magammal szemben, de ez mind kinézetre, mind ízre tökéletes lett. Ne ijesszen meg senkit a bonyolult leírás, illetve a sok hozzávaló, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Javaslom, hogy előbb fejben készítsük el, és utána kezdjünk csak neki.

Hozzávalók

  • 6 db kisebb tojás
  • 6 kanál kristálycukor
  • 6 kanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fél üveg sárgabarack befőtt
  • 1 üveg őszibarack befőtt (a zselére, illetve a tetejére)
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerin)
  • 3 evőkanál sűrű baracklekvár
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • fél dl víz
  • 45 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg tejföl
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 1 teáskanál étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 1,5 dl habtejszín
  • kb. 2 evőkanál baracklekvár
  • kb. 3 evőkanál a sárgabarackos zseléből
  • 2 teáskanál étkezési zselatin
  • fél dl víz
  • Barackbefőtt
  • 1 csomag átlátszó zselatinfix
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dl víz

Elkészítés

Megpróbálom a lehető legegyszerűbben, legérthetőbben leírni a receptjét. Elég összetett, de ha fejben összeáll valakinek az elkészítése, akkor nagyon egyszerű megcsinálni. Nekem sütés közben állt össze a torta. Minden réteget fejben elkészítettem, és kóstolgattam folyamatosan. Éppen ezért ízlés szerint készült, ami azt jelenti, hogy a domináns íz benne a savanykás sárgabarack, amit nagyon jól kiegészít az édes túrós töltelék. A baracklekvár mindenkinek más és más, így azok az arányok inkább iránymutatóak, mintsem pontos adatok. A sárgabarack befőtt az én esetemben bolti volt, így kénytelen voltam használni őszibarackot is, hogy legyen benne valami roppanós állag is, mivel a bolti befőtt elég lágy volt. A zseléhez viszont tökéletes volt. Elsőnek készítsük el a zselét, mivel annak hűlnie kell. A sárgabarack befőttből a gyümölcsöt tegyük fel főni. A levére nem lesz szükségünk. Semmilyen folyadék nem kell pluszban hozzá, mert azonnal levet ereszt a gyümölcs. Adjuk hozzá a sárgabarack lekvárt, valamint ízlés szerint a cukrot. Ne főzzük 3-4 percnél tovább. A keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a gyümölcsvelőt. Ha jól dolgoztunk, akkor puding állagtól kicsivel hígabb jelleget kell kapjunk. Ha kihűlt, akkor jóval sűrűbb lesz. Hűtsük ki teljesen. Erre a zselére fog majd rájönni az őszibarack konzerv fele, de erről majd egy kicsit később. Következő lépésként süssük meg a piskótát 6 tojásból. Ehhez segítségül szolgál a következő link: http://bakehouse.hu/recipe/piskota_x8.html (Én kivételesen most használtam sütőport is, de nyugodtan elhagyható.) Hűtsük ki teljesen. Míg hűlnek a hozzávalók, nyugodtan összeállíthatjuk a túrós réteget. A túróhoz hozzáadjuk a cukrokat, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, majd botmixerrel krémes állagúra pépesítjük. Verjük keményre a habtejszínt. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban kb. 10 mp-ig felmelegítjük. Vigyázzunk arra, hogy ne forraljuk fel. Ha mégis túlmelegedne, akkor kevergessük addig, amíg langyosra visszahűl. A biztonság kedvéért adjunk a zselatinos vízhez 2 evőkanál habot, hogy a hő kiegyenlítődjön, így biztosan nem lesz csomós a túrós krém. Ezt a zselatinos habot, öntsük hozzá a maradék habtejszínhez, majd keverjük bele a túróba. Ha kihűlt a piskóta, vágjuk ketté. Rakjuk vissza a tortakarikába, majd a barackos zselé felével kenjük meg. Az őszibarack befőttből vegyünk ki pár db-ot, és daraboljuk rá a zselére. Így lesz egy roppanós réteg is a tortában. Erre öntsük rá az elkészült túrós krémet. Rakjuk rá a piskóta másik felét. Kenjük le a piskótát 1-2 evőkanál baracklekvárral, vagy ha a tetejére félretett 3 evőkanál sárgabarackos zselén kívül még maradt, akkor nyugodtan használjuk fel azt. Készítsük el a sárgabarackos réteget végezetül. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a félretett 2-3 evőkanál sárgabarack zselét, illetve ízlés szerint adjuk hozzá a baracklekvárt is. A zselatint ugyancsak duzzasszuk meg, majd ahogy a túrós rétegnél, itt is végezzük el a hőkiegyenlítést. Öntsük a piskóta tetejére, majd rakjuk hűtőbe 1-2 órára. A tetejére a maradék őszibarack befőttből daraboljunk a díszítéshez, majd a zselatinfix-szel vonjuk be a tortát a csomagoláson szereplő utasítások alapján. (Nekem 2,5 dl vízhez kellett 3 evőkanál cukor, illetve egy csomag zselatinfix.) Nekem még így is kimaradt a barackos zseléből, így készítettem belőle egy kókusztekercset is, hogy ne kelljen kidobni.