Sonkás sajttekercs
Mindig is tetszettek a gyorsan elkészíthető hideg előételek. Hidegtálakon nagyon jól mutatnak, és rendkívül finomak is. Erre a sonkás sajttekercsre ez kifejezetten igaz. Első alkalommal húsvétra készítettem el, azóta szinte minden nagyobb alkalomkor helyet kap az asztalon. Gyors, rendkívül mutatós és nem utolsó sorban isteni finom.
Hozzávalók
- 12 szelet trappista sajt
- 12 szelet gépsonka
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg tömbös natúr sajtkrém
- 5 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 csomag petrezselyemzöld
- 1 teáskanál mustár
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A legelső teendőnk, hogy sós vízben keményre főzzük a tojásokat. Én sós hideg vízben teszem fel a tojásokat, majd forrástól számított 10 percig főzöm, így lesz tökéletes. Ha megfőtt, külön választjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét apró kockákra vágjuk, majd a sajtkrémmel jól kikeverjük. Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, majd hozzáadjuk a sajtkrémes fehérjéhez. Sóval, borssal ízesítjük. Személy szerint én bátran fűszerezek, ezért nem is írok pontos arányokat. A tojások sárgáját a szobahőmérsékletű, jó minőségű vajjal, mustárral krémesre keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
A sütőnk tepsijébe sütőpapírt teszünk. Egymás mellé lefektetjük a szeletelt sajtot, úgy, hogy fedje egymást a széle. Erre jön a reszelt trappista sajt. Előmelegített sütőbe tesszük, annyi időre, hogy egybe olvadjon a két réteg. Picit hagyjuk megszilárdulni, így könnyebben tekerhető lesz, valamint jobban leválik majd a sütőpapírról.
A megolvasztott sajtra először a tojásfehérjés keveréket oszlassuk el egyenletesen, majd az egészet befedjük a sonkaszeletekkel. Senki se lepődjön meg, hogy nem annyira kenhető a massza. Ajánlom, hogy inkább a kezünkkel próbáljuk egyenletesen elosztani. Ezt követően a tojássárgás keveréket kenjük a sonkára. A helyzet ugyanaz lesz, mint a fehérjés keverékkel, ez sem lesz teljes mértékben kenhető, de ez ne ijesszen meg senkit, tökéletes lesz a végeredmény. Végezetül az egészet tekerjük fel, majd fogyasztásig hűtőben tároljuk.