Szalagos farsangi fánk

Nincs farsangi időszak fánk nélkül. A mi családunkban meg aztán főleg. Az év bármely időszakában jöhet egy puha, lekváros fánk. Az olajszaggal továbbra sem vagyok kibékülve, de a végeredmény kárpótol. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Azt gondolom, hogy bárkinek sikerülhet, ha a kis trükköket betartja hozzá.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 db tojás sárgája
  • fél dl rum (nem rumaroma)
  • pici só
  • 6 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A tejet langyosítsuk fel a porcukorral, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt. Hagyjuk pihenni 10-15 percet, míg az élesztő felfut. A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, a rumot, az olvasztott vajat, a sót. A rumtól senki ne ijedjen meg, semmilyen rumos íze nem lesz a fánknak, viszont megakadályozza, hogy megszívja magát olajjal. Öntsük hozzá a felfutott élesztős tejet. Dagasszunk belőle tésztát, majd kelesszük konyharuha alatt fél órát, vagy amíg a duplájára nem kel. Nyújtsuk ujjnyi vékonyra, majd szaggassuk ki. Hagyjuk ruha alatt további 15 percet kelni. Közepesen meleg olajban süssük az egyik oldalát fedő alatt kb. 1 percig, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát fedő nélkül. Így lesz szép szalagos a fánkunk. Vigyázzunk, mert nagyon hamar sülnek, ne égessük meg. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.