Szezámmagos, mézes csirkemell kukoricás rizzsel

A kínai ételeket különösen szeretjük, így mindig megpróbálok valami újat kitalálni, ami beleillik a távol-keleti ízvilágba. Régebben gyakran vettük a kínaiban szezámmagos csirkemellet. Egy probléma volt vele, hogy az étel 80%-a bunda volt, és csak a 20%-a volt hús. Kicsit utánaolvastam, hogyan is készülhet, majd picit kiegészítettem. Így készül el a saját szezámmagos csirkém.

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemell
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl hideg víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál méz
  • 1 evőkanál ecet
  • 3 evőkanál szezámmag

Elkészítés

Ugyan első látásra a sok hozzávaló ijesztő lehet, de megnyugtatok mindenkit, mert pofon egyszerű az elkészítése. A hús pácolásával kezdjük. A csirkemellet vágjuk ízlés szerint csíkokra. A páchoz keverjük össze az összes hozzávalót, majd öntsük rá a feldarabolt csirkemellre. Hagyjuk állni kb. fél órát. Míg pihen a hús, készítsük el a hús bundáját, amihez a hozzávalókból sűrű masszát kell kevernünk. Keverjük csomómentesre. A mézes mártáshoz a szezámmag kivételével minden hozzávalót tegyünk egy lábasba, majd forraljuk egybe úgy, hogy picit sűrűbb állagú legyen. A méz 3-4 perc után besűríti a mártást. Ezután a szezámmagot serpenyőben pirítsuk meg, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Ha ezzel megvagyunk, gyorsan főzzük meg a rizst, amihez az olajon pirítsuk le a rizst, majd öntsük fel 2 bögre forrásban lévő rizzsel. Sózzuk, majd főzzük puhára. A kukoricával kavarjuk össze. A körettel készen is lennénk. A csirkemell csíkokat mártsuk bele a masszába, majd bő olajban süssük arany barnára. Akkor lesz jó, ha kicsit kemény, ropogós lesz a bundája. Amúgy a hús így is isteni finom, aki nem szereti a mézes, ketchup-os mártást, az nyugodtan eheti így is. A kisült húsokat öntsük nyakon a mézes mártással, majd szórjuk meg a pirított szezámmaggal. Az elkészült rizzsel tálaljuk.