Szilvalekváros kifli

Ha ősz, akkor nálam előtérbe kerül a szilvalekvár. Leggyakrabban flódnit, illetve szilvás puszedlit szoktam sütni belőle, de a karácsony még odébb van, és ez a két süti tipikusan ünnepi finomság. Így esett a választásom ezekre a szilvalekváros kiflikre. Nem sütöttem még ilyet, így kíváncsi voltam, hogy fog sikerülni. Nem egy kupacba tettem bele a lekvárt, hanem lekentem a tésztát, és még egy tésztalappal lefedtem, majd úgy tekertem fel, így az egész kiflinek szilvás íze van. Holnap nálam tuti ez lesz a reggeli.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • pici só
  • 1 kis üveg sűrű szilvalekvár
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

A tejet melegítsük langyosra majd keverjük el benne a kávéskanál cukrot, illetve morzsoljuk bele az élesztőt. Kb. 10 perc alatt futtassuk fel. Addig a lisztben morzsoljuk el a zsírt, adjuk hozzá a tojást, a sót, a 4 evőkanál cukrot. Ha felfutott az élesztős tej, akkor ezt is öntsük hozzá. Dagasszunk belőle könnyű tésztát, majd 30-40 percig kelesszük. Ne lepődjünk meg, a zsírtól másabb állaga lesz, mint a hagyományos kelt tésztáknak. Nem fog duplájára nőni, de kell neki a 30-40 perces pihenés. Ha letelt az idő, vágjuk 8 egyenlő részre, majd készítsünk belőle kis bucikat. Én ennél a fázisnál is hagytam pihenni 20 percet, könnyebb lesz dolgozni vele. Nyújtsunk ki két bucit minél vékonyabb köralakra, és ha lehet nagyjából egyforma nagyságúra. Kenjük le az egyiket szilvalekvárral, majd a másik tésztát borítsuk rá. Én egy-egy kört 4 részre vágtam, mert nagyobb kifliket szerettem volna sütni. A szélesebb felétől tekerjük fel. Nekem így 16 db kifli lett. Sütés előtt kenjük le tojással, majd süssük közepes hőfokon készre a kifliket.