Szilvás mézes puszedli

A karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen édessége a puszedli. A mézeskalácshoz hasonlóan, a puszedlit is most először készítettem el. Éppen ezért nem bíztam a véletlenre. Sok receptet elolvastam, még csak egy bizonyult tökéletesnek. Gabriella konyhájának köszönöm a receptet. Gyakorlatilag semmit nem változtattam az ő receptjén, csak annyit, hogy a szilvalekvárba én még elrejtettem 1-1 szem aszalt szilvát is. Alig ha ettem ettől finomabb puszedlit. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 teáskanál holland kakaópor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 8 dkg zsír
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 15 dkg méz
  • kemény szilvalekvár
  • aszalt szilva
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és végül a mézet. Gyúrjuk tésztává. Formázzunk belőle dió nagyságú golyókat, majd a tenyerünkkel lapítsuk el. Egy fél kisnál kemény szilvalekvárral töltsük meg, majd tegyünk rá egy szem aszalt szilvát. Formázzunk belőle golyót. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az elkészült puszedliket. Nem kell megijedni, sütés folyamán el fognak terülni a golyót, és felveszik a puszedli formát. Kb. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet. A mézeskalácshoz hasonlóan, ezt sem kell 100%-ig megsütni, mert a hűlés során eléri a tökéletes állagot. Hűtsük ki teljesen. A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd adjuk hozzá az olajat. A puszedlik tetejét mártsuk a csokoládébe. Deszkán hagyjuk megdermedni. Dobozban tároljuk fogyasztásig. Nem valószínű, hogy sokáig fogjuk tartogatni, mivel isteni finom.