Színes zöldséges rakott kel

Rakott kelt szerettem volna készíteni, de picit másképp, mint ahogy megszoktuk. Éppen ezért gondoltam, hogy kicsit felturbózom különböző zöldségekkel, mert hát mi bajunk lehet, ugye. Mondanom sem kell, ez semmit nem vett el a rakott kel ízéből, sőt azt kell mondjam, hogy még finomabb lett. Hihetetlen gyorsan össze lehet állítani, és mennyei a végeredmény.

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kelkáposzta (kb. 80 dkg)
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1,5 dl olaj
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 850 g tejföl
  • 1 pohár rizs
  • 2 pohár víz
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db sárgarépa

Elkészítés

A hagymát vágjuk apróra, majd pirítsuk le 1 dl olajon, és adjuk hozzá a darált húst, majd pirítsuk fehéredésig. Adjuk hozzá a paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel pici vízzel. Főzzük puhára a húst, illetve addig, hogy a víz elfőjön róla. A sárgarépát vágjuk apró kockára, és a zöldborsóval együtt sós vízben főzzük puhára. A kelkáposztát szedjük levelekre, majd lobogó sós vízben pár perc alatt főzzük meg. A pohár rizst pirítsuk le fél dl olajon, majd öntsük fel 2 pohár forrásban lévő vízzel, ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön főzzük addig, amíg el nem főtt róla a víz, majd hagyjuk fedő alatt állni kb. 10 percet. A megfőtt zöldségeket keverjük a rizshez, majd kockázzuk a kápia paprikát is hozzá. A zöldséges rizst keverjük össze a hússal. Hőálló jénai alját béleljük ki a kelkáposzta felével, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a rizses hús felét, majd kanalazzuk rá pár evőkanál tejfölt foltokban. Mehet rá a maradék rizses hús, majd ismét pár evőkanál tejföl. Végül fedjük be a maradék kelkáposztával, sózzuk borsozzuk, és öntsük rá a maradék tejfölt. A tetejére szórhatunk pici pirospaprikát is. Süssük készre előmelegített sütőben.