Tejberizs szelet eperrel

Végre jön a gyümölcsszezon, így legtöbbször igyekszem valamilyen gyümölcsös sütit készíteni. A rizses szelet már rég elkészítésre várt a listámon. Ma kicsit több időm, így elhatároztam, hogy megsütem ezt a tejberizs szeletet. Mivel a rizst teljesen ki kell hűtőni, így elég időigényes, szóval ennek tudatában álljon neki mindenki. Én közben tettem vettem, így fel sem tűnt, hogy legalább 2 óráig hűlt a konyhapulton.

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs
  • 3 dl víz
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 liter tej
  • pici só
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag étkezési zselatin
  • 1 dl víz
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • fél kg eper
  • 1 csomag piros zselatin
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés

A rizst a vízzel rakjuk fel főni, így picit fellazul a rizs. Főzzük addig, amíg teljesen elfő róla a víz, majd öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a sót, a cukrokat, a citrom reszelt héját, a vanília kikapart magját, illetve dobjuk bele a héját is. A vaníliarúdtól lesz igazán finom. Lassú tüzön főzzük addig, amíg krémes állagot nem érünk el. Nem kell teljesen elfőzni a tejet. Zárjuk el a tűzhelyet, majd fedő alatt pihentessük kb. 1 órát. Addig felszívja a maradék folyadékot is. Hűtsük ki teljesen. Süssünk 5 tojásból piskótát egy közepes méretű tepsiben. Ha azt szeretnénk, hogy laposabb legyen a végeredmény, akkor nyugodtan lehet nagyobb tepsiben is sütni, akkor talán érdemes emelni a tojás, illetve a többi hozzávaló mennyiségét. Ha kihűlt a tejberizs, a tejszínt verjük kemény habbá. (A tejszínt érdemes 1 éjszakára behűteni, hogy könnyebben felverődjön. Ha szükséges, adjunk hozzá egy csomag habfixálót is.) Forgassuk össze a felvert tejszínt a kihűlt rizshez. A csomag étkezési zselatint duzzasszuk meg 1 dl vízben, majd melegítsük fel, de ne forraljuk. Addig kevergessük, amíg vissza nem hűl. Keverjük hozzá a tejszínes rizshez, majd öntsük rá a kihűlt piskótára. Tegyük hűtőbe kb. 1 órára. Az epret daraboljuk rá a rizsre. A piros zselatinhoz adjunk 3 evőkanál cukrot, valamint 3 dl vizet. Forraljuk össze. 10 percig hagyjuk hűlni, közben többször keverjük meg. Csorgassuk az eperre. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.