Tiramisu torta

Szülinapi tortát kellett készítsek egy kedves ismerősömnek. Rám volt bízva, hogy milyen lesz, így megkezdtem az agyalást. Jutott eszembe, hogy ugyan tiramisut gyakran készítek, de tiramisu tortát még soha nem sütöttem. A koncepció hasonló az olasz desszertéhez. A hozzávalók egy 8 szeletes tortaformához elegendőek.

Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 2 kanál cukor
  • 2 kanál liszt
  • 3 db tojás
  • 3 kanál cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • fél üvegcse rumaroma
  • 8 g zselatin
  • fél dl víz
  • kávé
  • 20 dkg babapiskóta
  • kakaópor
  • 1 dl habtejszín
  • kakaópor
  • dió

Elkészítés

Az alap piskóta receptem alapján süssünk 2 tojásos piskótát egy kb. 18 cm-es tortaformában. Hűtsük ki teljesen. Amíg a piskóta sül, főzzünk le egy 2 személyes kávét, majd öntsönk bele egy evőkanál rumaromát. Hűtsük ezt is ki. Amíg minden alkotórész hűl, készítsük el a krémet. A krémhez a tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük habosra a cukorral, majd keverjük hozzá a mascarponét. Adjuk hozzá a maradék rumaromát is. A fél dl vizet melegítsük fel, majd keverjük csomómentesre a zselatinnal. A mascarponés krémből adjunk hozzá egy evőkanállal a hőkiegyenlítés végett, majd az egészet keverjük össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a zselatinos, mascarponés krémmel. A tortaformába tegyük vissza a piskótát, majd egy ecsettel kenjük meg kávéval. Ne áztassuk el, csak kenjük meg vékonyan. Erre kanalazzunk a krémből, majd szitáljunk rá kakaóport. A babapiskótát mártsuk a kávéba, majd nyomkodjuk bele a krémbe. A piskótát függőlegesen fektessük a krémre, hogy a szeletelésnél szép legyen. A piskótára megint krém, kakaópor, babapiskóta és végül krém. Hagyjuk legalább 1 napot állni, hogy jól megdermedjen. Vegyük le a tortakarikát, majd a tejszínnel díszítsük a tetejét, illetve az oldalát. Dióval szórjuk körbe az oldalát, majd szórjuk meg a tetejét kakaóporral.