Túró Rudi torta gyümölcszselével

Bátran mondhatom, hogy a kedvenc alapanyagom ha torta készítésről van szó az a túró. Ha túra, akkor általában próbálom kiegészíteni valamilyen gyümölcsös réteggel. Ebben az esetben erdei gyümölcsből készítettem zselét. A savanykás gyümölcsvelő nagyszerűen ellensúlyozza a túró édességét. Ami a legjobb ebben a tortában, hogy nem kell sütni, így még azok is bátran nekiláthatnak, akiknek kevesebb rutinja van a sütikészítésben.

Hozzávalók

  • 18 dkg erdei gyümölcsös zabkeksz
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 50 dkg túró
  • 16 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 2 teáskanál étkezési zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • kb. 1 kg erdei gyümölcs (5 dl)
  • méz ízlés szerint
  • 20 g étkezési zselatin
  • pici víz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés

Elsőként készítsük el a zselének az alapját. Az erdei gyümölcsöt tegyük fel főni. Ha már kellőképp szétfőtt a gyümölcs, botmixxerrel még jobban pürésítsük le, majd passzírozzuk át. Tegyük vissza főni, és mézzel ízesítsük be. Sajnos elég sok méz fog kelleni hozzá. Aki szeretné picit költséghatékonyabbá tenné, annak javaslom, hogy cukorral helyettesítse. A végeredménynek egy selymes, savanykás velőnek kell lennie. Hűtsük félig vissza ezt a zselét. Míg ez hűl készítsük el a torta alapját. A kekszeket daráljuk le, majd a többi hozzávalóval dolgozzuk össze. 26 cm-es tortaformába egyenletesen oszlassuk el, majd tegyük hűtőbe, míg a túrókrémet összeállítjuk. A túrókrémet két részletben készítjük el. Értelem szerűen a mennyiséget felezzük meg. Tehát 25 dkg túróból készül az egyik, illetve a másik réteg is. Botmixerrel keverjük krémesre a túrós, a vaníliás cukrot, a porcukrot, illetve a citrom reszelt héját. Verjük kemény habbá a habtejszínt, majd keverjük a túróhoz. A zselatint duzzasszuk meg 3 evőkanál vízben, majd melegítsük fel. A túrós krémből adjunk 2-3 evőkanállal a zselatinhoz, hogy a hő kiegyenlítődjön. Így nem lesz csomós a túrós krémünk. Öntsük a zselatint a tejszínes túróhoz, majd oszlassuk el a kekszes alapon. Tegyük hűtőbe addig, ameddig kicsit meg nem köt. Ha már félig kihűlt az erdei gyümölcsös velő, mérjünk ki fél litert a velőből, majd a zselatint duzzasszuk meg 5-6 kanál vízben. Melegítsük ezt is fel. Adjunk 4-5 evőkanál velőt ehhez, majd öntsük hozzá az erdei gyümölcsös szószhoz. Óvatosan kanalazzuk rá a túróra, majd várjunk addig, amíg meg nem kötött teljesen. Ha már megdermedt a zselénk, akkor jöhet a második túrókrém, amit az előzőek alapján készítsünk el. Oszlassuk el a zselén, majd szintén várjunk vele kis időt, míg megköt. A csokoládét gőz fölött olvasszuk meg az olajjal, majd egyenletesen kenjük el a tortán. Tipp: öntsük a torta közepére a csokoládét, és mintha a palacsintasütőt fognánk, úgy egyengessük el a csokit a torta tetején. Egy éjszakát hagyjuk pihenni.