Túrófánk

A fánk szó hallatán mindenkinek a kelesztett, nagyi féle fánk jut az eszébe, amiből meg egyből arra gondol, hogy nagyon hosszadalmas az elkészítése, ráadásul olajszag lesz a lakásban, és még a rengeteg koszos edényt sem lehet elkerülni. 
Ezt mind elfelejthetjük a túrófánk esetében. Pont ezért imádom annyira. Nagy előnye, hogy könnyen eláll, így akár délelőtt bekeverhetjük, és elég este kisütni, de akár másnap is süthető.

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 3 kanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg liszt

Elkészítés

A túrót jól törjük össze egy villával, majd nincsen más dolgunk, mint a hozzávalók sorrendjében mindent adjunk a túróhoz. Sűrű masszát kell kapjunk, amit akár azonnal süthetünk, de tehetjük hűtőbe is lefedve. Ne lepődjünk meg ha hűtőből kivéve, picit megemelkedik a tészta, ugyanis a szódabikarbóna elkezd dolgozni benne, de ez csak javára válik. 
Bő olajban lassú tűzön süssük ki a fánkokat. (Sajnos az olajszag ebben az esetben sem elkerülhető.) Adagolni érdemes egy fagyis kanállal, akkor szép egyforma fánkokat fogunk kapni, ha viszont nincsen fagyis kanalunk, akkor kanál segítségével szaggassuk a felmelegedett olajba a masszát. Figyeljünk arra, hogy a gombócok legalább a duplájára fognak nőni, így ne szaggassunk sokat egyszerre az olajba, mert nem lesz helyük. Gyönyörűen forognak majd maguktól az olajban. Süssük aranybarnára a fánkokat, majd kínálhatjuk lekvárral, vaníliás tejföllel, de akár fahéjas porcukorral is. Garantált a siker.