Túrófánk
A fánk szó hallatán mindenkinek a kelesztett, nagyi féle fánk jut az eszébe, amiből meg egyből arra gondol, hogy nagyon hosszadalmas az elkészítése, ráadásul olajszag lesz a lakásban, és még a rengeteg koszos edényt sem lehet elkerülni.
Ezt mind elfelejthetjük a túrófánk esetében. Pont ezért imádom annyira. Nagy előnye, hogy könnyen eláll, így akár délelőtt bekeverhetjük, és elég este kisütni, de akár másnap is süthető.
Hozzávalók
- 25 dkg túró
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 3 kanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 25 dkg liszt
Elkészítés
A túrót jól törjük össze egy villával, majd nincsen más dolgunk, mint a hozzávalók sorrendjében mindent adjunk a túróhoz. Sűrű masszát kell kapjunk, amit akár azonnal süthetünk, de tehetjük hűtőbe is lefedve. Ne lepődjünk meg ha hűtőből kivéve, picit megemelkedik a tészta, ugyanis a szódabikarbóna elkezd dolgozni benne, de ez csak javára válik.
Bő olajban lassú tűzön süssük ki a fánkokat. (Sajnos az olajszag ebben az esetben sem elkerülhető.) Adagolni érdemes egy fagyis kanállal, akkor szép egyforma fánkokat fogunk kapni, ha viszont nincsen fagyis kanalunk, akkor kanál segítségével szaggassuk a felmelegedett olajba a masszát. Figyeljünk arra, hogy a gombócok legalább a duplájára fognak nőni, így ne szaggassunk sokat egyszerre az olajba, mert nem lesz helyük. Gyönyörűen forognak majd maguktól az olajban. Süssük aranybarnára a fánkokat, majd kínálhatjuk lekvárral, vaníliás tejföllel, de akár fahéjas porcukorral is. Garantált a siker.