Túrógombóc

Az egyik legnagyobb mumusom volt sokáig a túrógombóc. Hol szétesett, hol kőkemény volt. Párom nagymamája ajánlotta figyelmembe ezt a receptet, ami nagyon hamar elkészül, és a siker garantált. Nagyszerű választás főétel után, vagy kiadósabb leves mellé akár főételnek is. 

Hozzávalók

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 db egész tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • kristálycukor

Elkészítés

Ami nagyon fontos, az a túró minősége. Én elsősorban Oké félzsíros, papírzacskós túrót használok, amivel nagyon könnyű dolgozni. Természetesen jó másfajta túró is, viszont nagyon jól el kell dolgozni, hogy ne essen szét.
Nincsen semmi más dolgunk, minthogy az összes alapanyagot összekeverjük. Célszerű követni a hozzávalók sorrendjét. A túrós keveréknek krémes állagúnak kell lennie, akár végezhetjük a kidolgozást kézzel is, így jobban elérhetjük a megfelelő állagot. A gombócnak nincsen szüksége pihentetésre, akár azonnal lehet formázni és főzni. Ha mégis későbbre időzítenénk a kifőzését, arra az időre tegyük hűtőszekrénybe. Ugyanolyan tökéletes lesz, mint pihentetés nélkül.
Forrásban lévő vízbe adagoljuk a gombócokat, de fontos, hogy ne lobogjon a víz, mert széteshet. Túl nagy gombócokat se formázzunk, ugyanis körülbelül kétszeresére fog nőni mialatt fő. Pont ezért fontos, hogy hagyjunk helyet a gombócok növekedésének,  inkább kétszerre főzzük ki azokat. Körülbelül 15-20 percig főzzük.

Ez idő alatt elkészíthetjük a pirított morzsát, amihez a vajat megolvasztjuk, és a zsemlemorzsát ízlés szerint aranybarnára pirítjuk. Miután ez megvan 1-2 kanál kristálycukrot tegyünk a még meleg morzsánkhoz. Semmiképp sem a tűz fölött, mivel megéghet a cukor.

 

Ha készen van, forgassuk a morzsába. Ízlés szerint kínálhatjuk porcukorral, de remekül passzol hozzá a vaníliás tejföl is.