Túrós, vaníliás csiga

Nagyon szeretjük a különböző ízesítésű péksütiket. Igyekszem ezeket saját magam elkészíteni. A kelt sütemények közül nagy kedvenc nálunk a vaníliás csiga. Ez volt az alapja a mostani sütinek, de gondoltam, hogy megspékelem egy kis túróval. Nagyon jó döntés volt, mert isteni lett. A tésztája is különlegesen finom, és könnyed lett.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás sárgája
  • pici só
  • 1 csomag vanília puding
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 25 dkg túró
  • citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint

Elkészítés

Mivel a tölteléknek ki kell hűlnie, így kezdjük ennek az elkészítésével. A pudingot a cukorral a tejben megfőzzük, majd hozzákeverjük a túrót, a citrom reszelt héját, illetve ízlés szerint a mazsolát. A mazsola akár el is hagyható. A tésztához futtassuk fel az élesztőt a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt dagasszunk belőle könnyű tésztát. Kelesszük a duplájára. Osszuk két részre a tésztát. Nyújtsuk kb. fél cm vastagra a tésztát, majd kenjük le a túrós pudinggal. Szorosan tekerjük fel, majd vágjunk belőle kb. 2 cm vastag csigákat. Ismételjük meg ezt a folyamatot a másik tésztával is. Kelesszük a csigákat további 10 percig, majd süssük ki azokat.