Vaníliás labdabukta

A vaníliás dolgokat köztudottan nagyon kedvelem. Ha ez valamilyen kelt tésztával párosul, akkor még inkább kedvenc nálam. Ennek a süteménynek a tésztája pille könnyű, nagyon egyszerű vele dolgozni. Ami még előnye, hogy a töltelék tetszés szerint variálható. Lehet bele tenni keményebb lekvárt, gyümölcszselét, másfajta pudingot, akár túrós tölteléket is. Csak a fantáziánk szab ennek határt.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 kanál cukor + 1 teáskanál az élesztőbe
  • pici só
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vanília puding
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • Olvasztott vaj a bukta tetejére

Elkészítés

Mindenek előtt főzzük meg a pudingot, és hűtsük ki teljesen. A tésztához melegítsük meg a tejet a teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele a fél csomag élesztőt. Futtassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a sót, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt. Dagasszunk belőle könnyű tésztát. Hagyjuk kb. 50 perc alatt a duplájára kelni. Ha megkelt, nyújtsuk ujjnyi vastagra és egy pohárral szaggassunk korongokat. Nekem ebből a mennyiségből 30 korong lett. (Ennyi korong nem fér bele egy hagyományos 26 cm-es tortaformába, tehát akinek nincs ettől nagyobb, nyugodtan tegye tepsibe azokat.) A korongokat a kezünkkel kicsit lapítsuk el, hogy könnyebben tudjuk belecsomagolni a tölteléket. Kb. egy kiskanálnyi pudingot tegyünk a tészta közepére, majd csomagoljuk be. Béleljük a tepsinket sütőpapírral, jó szorosan egymás mellé tegyük le a kis labdákat, majd kenjük le olvasztott vajjal a tetejét. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni 20-25 percig. Addig melegítsük elő a sütőt közepes hőfokra. Süssük kb. 20-30 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.