Vörösboros őzpörkölt update tésztával, ubisalival

Az öcsém vadász, így mindig van elfekvőben valamilyen vadhús a fagyasztóban. Őz, szarvas vagy vaddisznó. Teljesen mindegy, mindegyiket imádjuk. Az őzből, szarvasból szinte mindig pörkölt készül, a vaddisznóból általában valamilyen sült hús.

Hozzávalók

  • kb. 1,5 kg őz hús
  • 3 evőkanál zsír
  • 4 db közepes fej vöröshagyma
  • 5 kanál lecsó
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • 4 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • update tészta
  • 2 db kígyóuborka
  • kb. 3 dl víz
  • 3 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál ecet

Elkészítés

A legfontosabb előkészület, a hús beáztatása jóval a főzés előtt, főleg ha öregebb állatról van szó. Az őz és vaddisznó esetében ajánlom az állat csontosabb részeit, ugyanis a csont melletti hús rendkívül szaftos és isteni finom. (pl. oldalas, lábszár) A vadakból készült pörköltet körülbelül ugyanúgy készítem, mint a marhapörköltet. Szerintem nem igényel semmilyen extra fűszerezést, ugyanis a vadnak amúgy is jellegzetes íze van. A vörösbor viszont zseniális a vadhúshoz. A recept alapján készítek minden vadpörköltet, nekem nagyon bevált, és azt kell mondjam, soha nem okozott még csalódást a családnak sem. A zsírt olvasszuk fel, majd az apróra vágott hagymát pirítsuk le a zsíron. Adjuk hozzá a lecsót, a pirospaprikát, majd a húst. Mehet bele a babérlevél, a zúzott fokhagyma és a só, bors. Én nem szoktam tenni rá vizet, mivel a hús pont annyit enged, hogy elég legyen. Főzés során pótlom a folyadékot, ami nagyon minimális. Főzzük közepesen puhára, majd adjuk hozzá a vörösbort és főzzük addig, amíg teljesen meg nem puhult. Tálaljuk tetszés szerint update tésztával, uborka salátával. A salátához az uborkát szeleteljük fel, sózzuk be, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Csavarjuk ki az uborkát, majd a további hozzávalókból készítsük el a levét, majd öntsük nyakon az uborkát.