Zserbó

Sokak mumusa a zserbó, többek között az enyém is az volt. Anyukám receptjét osztom meg veletek. Alapvetően nem vagyok dió imádó, de azért a zserbó más tészta. Viszont ritkán lehet finom, szaftos zserbót találni, vagy készíteni. Na ez pont ilyen.

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • kiskanál kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 db tojás sárgája
  • pici só
  • 45 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 7 dl házi baracklekvár
  • pici méz
  • 1 csomag tortabevonó
  • fél dl olaj

Elkészítés

A tésztához a tejet a kiskanál cukorral langyosítsuk meg, majd futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet a zsírral, porcukorral morzsoljuk el, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a sót, illetve a felfutott élesztős tejet. Gyúrjunk belőle tésztát. Osszuk 4 egyenlő részre. Én 40*30 cm-es tepsit használtam. A tészta golyókat 15 percet pihentessük konyharuha alatt, hogy könnyebben nyújtható legyen. Addig készítsük el a tölteléket. A darált diót keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával. Az összeállításhoz nyújtsuk ki az első lapot, majd kenjük meg baracklekvárral, szórjuk meg a dió 1/3-ával. Csorgassunk a dióra egy pici mézet, hogy a lapok összeragadjanak. Ezt ismételjük meg még háromszor. Összeállítás után 45 percig konyharuhával letakarva pihentessük szobahőmérsékleten. Ezt követően előmelegített 180 fokos sütőben hőlégkeverés nélkül süssük készre. Hűtsük teljesen ki. A tortabevonót gőz fölött az olajjal olvasszuk fel, majd vonjuk be a zserbót.